Airco installeren in bestaande woning

Het installeren van een airconditioningsysteem in een bestaande woning kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het zeker mogelijk. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste aspecten van het installeren van een airco in uw bestaande woning, zodat u in de zomer kunt genieten van een comfortabele en koele omgeving en in de winter voordelig kunt verwarmen.

Type airco systeem

Kies het juiste airconditioningsysteem: Er zijn verschillende soorten airconditioningsystemen op de markt, zoals:

  • single-split-systemen (1 binnenunit en 1 buitenunit)
  • multi-split-systemen (meerdere binnenunits op 1 buitenunit)

Het is belangrijk om het juiste systeem te kiezen dat past bij uw woning en uw behoeften. Bij bestaande woningen wordt er relatief vaak gekozen voor losse (single-split) systemen omdat het lastiger is om alle doorvoeren te maken, wat bij nieuwbouw vaak al wordt meegenomen.

Locatie

Bepaal de locatie van de binnen- en buitenunits: Een belangrijk aspect bij het installeren van een airco in een bestaande woning is het bepalen van de locatie van de binnen- en buitenunits. De binnenunit moet worden geplaatst in een ruimte waar u de meeste tijd doorbrengt en waar het systeem het meest effectief zal zijn. De buitenunit moet op een plaats worden geïnstalleerd waar er voldoende luchtcirculatie is en die gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud.

Electra

Houd rekening met de elektrische aansluitingen: Het is belangrijk om te controleren of uw bestaande elektrische systeem voldoende capaciteit heeft om het airconditioningsysteem te ondersteunen. Raadpleeg een elektricien om ervoor te zorgen dat uw elektrische systeem geschikt is en dat er voldoende stroom is om de airco te laten werken.

Laat een professional het in gebruik stellen.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf een airco te installeren, wordt het sterk aanbevolen om een professional in te schakelen. Vanuit de wetgeving moet de inbedrijfstelling altijd door een f-gassen monteur plaatsvinden. Het is wel mogelijk om het voorbereidende werk al zelf te doen. Dit bespaart kosten bij de ingebruikstelling. Klik hier voor meer info over de montage.

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.